onsdag 28 augusti 2013

Tell the Wolves I'm Home: You weren't there. You don't know.

Tell the Wolves I'm Home
Bild lånad från adlibris
Tycker så otroligt mycket om Tell the Wolves I'm Home av Carol Rifka Brunt. En bok om June, en ensam och udda 14-årig, som förlorar den person som står henne närmast när hennes aids-sjuke morbror dör. Hennes föräldrar arbetar periodvis så mycket att June och storasystern Greta kallar sig själva för föräldralösa och Greta är ett av de elakaste syskon jag läst om på länge (hon har andra sidor också, men de visas inte ofta).

Efter begravningen får hon ett paket från morbrorns pojkvän, en person om vars existens hon inte vetat om, och i paketet finns med en lapp där det står att han önskar träffa henne. Eftersom han inte är önskvärd av resten av familjen (det är ju han som har mördat den älskade morbrorn) börjar Toby (pojkvännen) och hon börjar träffas i smyg.

Jag grät ofta under läsningen, jag kände med både June och Toby. Deras uppdrag att ta hand om varandra går lite fumligt, men är oftast välment. Vilket gör besvikelsen desto större när (spoiler! markera texten om du vill läsa) June får sjuke, skröplige Toby att leta efter storasystern i skogen under en stormig natt och sedan inte hjälper honom att förklara sig för polisen som arresterat honom när han kom bärande på Greta. Visst är hon ung, men vid vissa tillfällen måste man växa upp lite. Händelsen visar väl i och för sig att systerrelationen inte är helt hopplös, det är där som den största lojaliteten ligger. Besviken blir man också på Junes mamma som behandlat Toby så illa under åren och använt töserna som utpressningsmedel. Slutligen blir jag också besviken på Toby, offerlammet. Förstår inte varför han skulle ta på sig skulden för sjukdomen när det faktiskt bara är en sådan där sak som inträffade.
Låt vargarna komma
Bild lånad från adlibris

Det finns många olika typer av svartsjuka och syskonrelationer i boken, den är mycket lätt att känna igen sig i. Tankarna i slutet av boken om att leva med en massiv skuld hängande över sig resten av livet biter sig fast! Så stark bok, läs den!

Ett litet smakprov från början av boken finns här.
På svenska heter den Låt vargarna komma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)