torsdag 6 juni 2013

Tematrio: Svenska favoriter

tematrioHittade något som kallas för tematrio på Lyrans Noblesser :) och jag hänger på, om än några dagar efter. Eftersom det är Sveriges nationaldag idag så är uppdraget att berätta om tre svenska favoritförfattare. Det är inte en lätt uppgift och då läser jag ändå inte mycket svenskt för tillfället, men det finns många böcker som gjort sig oförglömliga.
 1. Jonas Gardell är underbar! När jag upptäckte honom tvingade jag mig själv att inte läsa alla i rad, var livrädd för att jag skulle förstöra honom :) Tycker han gör fantastiska porträtt av människor som det är lätt att tycka om. Och han formulerar sig så bra, finns alltid fullt med möjliga citat att frossa i. Har inte läst Torka aldrig tårar ännu, väntar på att trilogin blir komplett så att jag slipper göra uppehåll.
 2. Astrid Lindgren! Framför allt de lite längre historierna som Lejonhjärta och Ronja. Brukar läsa Bröderna Lejonhjärta för mina elever och i slutet av läsåret när vi utser årets bästa bok så vinner den alltid :)
 3. Vilhelm Moberg, jag kan se anledningen till varför hans utvandrarserie brukar nämnas när man ska utse århundradets bok eller en svensk kanon.
Andra som är bra: Stieg Larsson, John Ajvide Lindqvist, Stina Wirsén, Åsa Larsson, Jan Guillou, Frans G. Bengtsson, Marika Cobbold Hjörne, Anders De La Motte, Vibeke Olsson... (känns som jag har glömt jättemånga, trist)

4 kommentarer:

 1. Längtar till Gardells sista del i Torks inte tårar som kommer i sommar. Han är grymt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är han. Gör ju inte saken sämre att han är intressant att lyssna till i intervjuer och annat :)

   Radera
 2. Håller så klart med om alla dina tre.

  SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)