fredag 7 juni 2013

Bloggjerka: Påverkar falsk marknadsföring?

jerka11Veckans jerkfråga handlar om hur genrebunden man är, och jag tolkade det som vad man förväntade sig efter man läst exempelvis baksidestexten, inte om man bara läste en genre.

Jag tillhör nog de mer ortodoxa, står det deckare så förväntar jag mig det och blir besviken om det bara är filosofiska diskussioner, står det komisk (är det en genre?) så vill jag åtminstone le. Ibland så kan boken vara hur bra som helst, men om jag tagit just den ur hyllan för att jag är sugen på halsbrytande spänning och det bara är socialrealism så är risken att jag blir besviken stor. Det är lite som vilseledande reklam, jag vill ha det som utlovats och det som jag är sugen på. Ibland är boken så otroligt bra att det inte spelar någon roll, men visst vore det bättre om informationen var rätt från början.

Oftast tycker jag genren stämmer, det är framför allt deckare/thriller/spänningsroman/pusseldeckare/mysterium som kan ha blandat ihop korten, men om det är förlagen som satsar på det de tror lockar mest eller om det är jag som tyder begreppen fel vet jag inte.

21 kommentarer:

 1. Första gången jag läste en Håkan Nesser blev jag otroligt besviken på att det inte var så mycket deckare. Nu, när jag vet vad som väntar mig i hans böcker, så älskar jag dem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skulle behöva ett annat ord för hans böcker... bra är de oavsett vad de kallas.

   Radera
 2. Jag tror också att risken för besvikelse kan vara stor när man förväntar sig en sak och får en annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man plockar ju det man är sugen på för stunden. Kan i värsta fall bli som att stoppa chips i munnen när man förväntar sig skumbananer.

   Radera
 3. Det är verkligen som vilseledande reklam när böcker inte lyckas uppfylla de punkter man har på vissa genrer, utan då blir man istället besviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det, sen tror jag inte att alla läsare lägger samma sak i ett genrebegrepp ändå så frågan är om det går att få rätt för alla...

   Radera
 4. Superviktigt att de får baksidestexten rätt, det är viktigare än genrebeteckningar.

  SvaraRadera
 5. Förväntningar kan ställa till med mycket, både i positiv och i negativ riktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, undrar hur mycket man missar pga av avskräckande baksidor som man skulle tyckt om ifall man bara hade gett det en chans.

   Radera
 6. Jag får nog hålla med dig där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yay, en till som är klok :)

   skojar bara.

   Radera
 7. Njaa jag tycker nog innehållet i boken är viktigast. Klart står det deckare och ingen mordgåta finns kanske man blir besviken
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst är innehållet viktigast, men jag får ändå förväntningar när jag läser beskrivningen och om de inte uppfylls så blir boken inte lika bra som den hade blivit annars. För mig har det väl främst inträffat när det står att en bok är rolig och den mest bara är trevlig. Hade det stått trevlig eller mysig eller liknande hade den uppfyllt mina förväntningar, men om jag inte ler en enda gång under läsningen så är risken stor att den blir lite av en besvikelse trots att det kan vara en bra bok i sig.

   Radera
 8. Precis! Vill jag läsa en speciell genre och tar en som visar sig ha hamnat fel på vägen då blir jag super besviken och boken hade säkert varit jätte bra om jag hade fått läsa den när jag vill läsa den genre boken borde tillhöra :)

  SvaraRadera
 9. Det tråkiga är att ibland undrar man om den som skrivit baksidestexten ens vet vad boken handlar om... (när man väl läst den)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller om man kan uppfatta historier så olika? Jag får ibland känslan av att insäljningen av boken har fått ta över, men en missvisande beskrivning är inget som historien vinner på :(

   Radera
 10. Håller verkligen med. Väljer man tex underhållning bör man lyckas undehållas också.

  Förresten, du är taggad på min blogg!

  SvaraRadera
 11. Jag är ganska genrebunden när jag väljer bok, men sen tycker jag det är OK om författaren inte är det, så länge som boken är bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om författaren lyckas få in mer i boken är "bara" deckare, chick-lit eller skräck så är ju det en stor bonus, men jag vill fortfarande ha det som stod också.

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)