onsdag 1 februari 2023

Läsmånad: januari 2023

MÅNADENS BÄSTA

tv-serie: Little Fires Everywhere 

film: Pride and Prejudice


Tv: 
Little Fires Everywhere, prime. Suverän serie efter en mycket bra bok. Mia, ensamstående tonårsmamma, med dotter flyttar till ett "bra" område och Elena Richardsson bestämmer sig för att ta dem under sina vingar, men Mia visar sig vara ett ganska otacksamt välgörenhetsfall som noggrant samlar på sig familjens hemligheter. Elenas fyra barn och Mias dotter är i högsta grad i hemligheternas centrum. Välspelad, känslorik och ganska fantastisk serie!
The Wheel of Time (Sagan om drakens återkomst), säsong 1, prime. I en annan värld letar Aes sedai (en orden av mäktiga häxor) efter drakens återfödda, en människa som kan nedbringa mörka tider över världen. De är dock inte de enda som letar, även de på den mörka sidan vill lägga händerna på henom och åter andra letar istället efter aes sedai med målet att utrota häxsekten. Många intressanta karaktärer och intriger överallt. Gillar det, får nog läsa serien.
In a League of Their Own, säsong 1, prime. Andra världskriget pågår och i Usa startar några affärsmän upp en baseballiga för kvinnor. För många av dem är det en dröm som går i uppfyllelse, men det förväntas att de uppför sig som damer, de ska ha ett förkläde med sig om de träffar män och kanske kan tittarsiffrorna gå upp om man kortar kjolarna... Vi får följa ett av lagen och också en svart tjej som inte ens får provspela trots talang. Mycket trevlig serie om än lite väl mycket hbtq, i slutet är det få av karaktärerna som inte är en del av scenen.
Good Omens, säsong 1, prime. Passade på att se om den nu när jag har en månad på prime, har ju bara sett den under en flygning innan och även om jag uppskattar möjligheten att se på film under flyget så är ju förhållandena inte de bästa. Ängeln Aziraphale och demonen Crowley träffas några gånger under årtusendena som följer på jordens skapelse och har en något motvillig och oerkänd vänskap. När så jordens undergång ska sättas i verket, utlöst av att antikrist kommer till jorden som bebis, så försöker Aziraphale och Crowley tillsammans sätta käppar i hjulet. Mycket trevlig filmatisering av en ännu trevligare bok.
The Rings of Power, säsong 1, prime. Utspelar sig sisådär tusen år före Sagan om ringen och Galadriel är övertygad om att mörkrets makter är på vag att vakna ur sin dvala, även om de flesta andra tvivlar. Man får även lära känna några hobbiter som lever som nomader, en dvärgprins som hittat en mithrilådra i berget och en hemlighetsfull människa som lidit skeppsbrott. Det här låter ju som förträffliga ingredienser, men resultatet är förskräckande segt. Var en utmaning att se klart den.
The Marvelous Mrs Maisel, säsong 1-4, prime. Midge Maisel är en ganska perfekt femtiotalshemmafru på Upper West Side (= fina kvarter), men när hon får reda på att mannen vänstrat tar livet en helt ny riktning. Hon börjar uppträda som stand-up och flyttar hem till sina neurotiska föräldrar med barnen. Trevlig komediserie, men tappar sista säsongen - den känns ganska seg.
Fleabag, säsong 1-2, prime. Gillar den här! Ett komisk drama om caféägaren Fleabag där livet faller sönder runt henne medan hon är fullt upptagen med att sörja både sin mors och sin bästa kompis dödsfall. En snårig systerrelation tar stor plats, en far som träffat en ny (systrarnas gudmor) och som inte klarar av att prata om deras gemensamma förlust är en annan bit i pusslet och ett café på fallrepet finns i bakgrunden. Diverse snabba förhållanden fyller ut mellanrummen.


Film:
Pride and Prejudice, svt. Min favoritausten!
Kalle och chokladfabriken, kanal 5. Trevlig omtittning.


Dokumentärer:
Samlarna, svtplay. Ett städarteam finns för att hjälpa hoarders att leva i sina hem, ibland är de det enda som står i vägen för vräkning. Intressant.


Inga böcker lästa, är inte på humör. Och som man kan se på min tv-lista så har jag haft en gratismånad på Amazon prime :)

1 kommentar:

  1. Nu blev jag lockad att se Kalle och chokladfabriken igen, suveränt spelad av Johnny Depp i huvudrollen. Och jag blir inspirerad att göra som du, sammanfatta inte bara min läsning utan vad jag ser. Det skulle nog få mig mer fokuserad på det jag verkligen vill se.

    SvaraRadera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)