onsdag 11 januari 2023

Läsmånad: december 2022

MÅNADENS BÄSTA

tv-serie: Barnmorskan i East End

dokumentär:  Talibanernas dolda krig mot kvinnorna

film: Call Jane


Tv: 
Syndarnas hus, säsong 1-3, svtplay. Drama i 1700-talets London mellan två bordellmammor. Margaret Wells är ganska god och lojal (men för envis för sitt eget bästa) och försöker komma in bland det fina folket. Mrs Quigley har däremot väldigt få försonande drag och hon ordnar kompetent vad de rika önskar, oavsett hur omoraliskt det är. Hon vill dock inte ha ny konkurrens i samma område och gör sitt bästa för att ruinera Wells bordell. Många karaktärer och händelserikt med svek, utpressning och mord. En trevlig tittning.
Nine Perfect Strangers, amazon prime. Nio gästar checkar in på Tranquillium, en hälsoresort driven av den karismatiska Masha. Alla gästerna har sina problem och hos Masha får de en otestad behandling, utan att riktigt veta vad det innebär. Masha i sin tur har också hemligheter. Har tidigare läst boken och tycker inte riktigt om hur de ändrat Carmels karaktär, hur bortglömda Ben och Jessica blev eller det ganska rumphuggna slutet (även om det känns lite skumt, med tanke på att jag upplevde serien ganska utdragen emellanåt). Inte så dum, men föredrar definitivt boken av Liane Moriarty.
Taskmaster, säsong 5-7, tv4play. Omtittning, tycker den brittiska är så fenomenalt överlägsen den svenska versionen.
Barnmorskan i East End, säsong 10, svtplay. Såg julspecialen, slutade att jag såg om år 1966, säsong 10, är ju en ljuvlig serie. Nonnatus hus riskerar nedläggning nu när allt ska moderniseras och allt fler föder på sjukhus. Syster Julienne har dock en plan som går ut på att sälja nunnornas tjänster på ett flådigt privatsjukhus, något som är lite svårsålt för de mer idealistiska i gänget. Barnmorskeelever anländer och utökar persongalleriet.
En brittisk skandal, svtplay. Vi träffar lady Margaret Argyll på väg till sin skilsmässorättegång och sedan får vi se vägen dit. Från första mötet med kapten Argyll, via ett destruktivt äktenskap, till en skandalomskriven skilsmässa. Blir mycket tydligt att det fanns (finns?) olika måttstockar för kvinnor och män i rättegången. Jag tycker synd om Margaret, men jag kan inte säga att jag tycker om henne och det gör tittandet lite oengagerat.
Kronprinsen som försvann, svt. Efter att ha hört massa bra omdömen från barn och kollegor (arbetar på skola) så blev det att titta på årets julkalender. En drottning försvinner och hennes son får skulden, men lyckas rymma ut till staden och gömma sig i fattigkvarteren. En bra julkalender, perfekt att ha på medan man kokar kolor och lagar julmat.


Film:
Call Jane, bio. Joy blir gravid, men hjärtat överbelastas och risken att dö under graviditeten är hög. Hon ber sjukhusstyrelsen om att få en abort av medicinska skäl, men då barnet bedöms ha goda överlevnadschanser nekas hon. Hon är dock inte redo att dö och tar kontakt med en grupp som hjälper kvinnor med illegala aborter. Oväntat rolig och feelgoodig film och riktigt bra! Elizabeth Banks i huvudrollen och Sigourney Weaver som Virginia är superba.
Escape from Petoria, svtplay. Tim och Stephen döms till långa fängelsestraff för att ha motarbetat apartheiden i Sydafrika. De bestämmer sig för att fly från det välbevakade fängelset, något som många velat, några försökt, men ingen lyckats med. Spännande filmatisering av verklig händelse.


Dokumentärer:
Skola för guds skull, svtplay. Unga vuxna som gått på religiösa (mestadels kristna) friskolor berättar om sin skoltid och vilka konsekvenser den fått. Vi får ju träffa dem som inte mådde bra, det finns troligtvis också sådana som trivdes, men det är ändå bedrövligt att det är tillåtet. Skolinspektionen och Skolverket intervjuas och det är skrämmande hur lättköpta de är. Ett tydligt exempel på varför marknadsskolesituationen inte kommer bli bättre om de bara inspekterades mer, vilket man ofta hör i debatten, för det är ett väldigt tandlöst system.
Snabba vesslor, tuffa uttrar (heter den i tablån, i själva programmet stod istället Snabba vesslor, morska mårdar, tycker det var en bättre titel), svtplay. En timme om vesslor, hermeliner och mårdar och diverse andra släktingar. Uppskattade speciellt hur smarta honungsgrävlingarna var - är lite fascinerad av intelligenta djur.
Hårt väder, svtplay. David Batra utforskar extremväder som kyla, hetta och tornador över världen. Något intressant och småtrevlig, men lättglömd. 
Qatar - landet som köpte fotbolls-VM, svtplay. Inblick i gästarbetarnas arbetsförhållande i Qatar, att de inte följer föreskrifterna känns ju inte som någon större överraskning. Efter det kommer nystande i varför just Qatar fick hålla VM - fransk korruption verkar vara svaret.
Mitt barn blev skolskjutare, svtplay. Tre föräldrar berättar om sina liv efter att barnen blivit skolskjutare. Liv fulla med sorg, tankarna "om jag bara..." och försök till förklaringar. De berättar också om all skuld som lagts på dem av grannar, överlevare, medier och styrande. Intressant.
Calendar Girls, svtplay. Pensionärsdamer i Florida har bildat en danstrupp med ett syfte (att sponsra supporthundar för veteraner) och är ute och framför över 100 enhörningsframträdanden om året. Damerna brinner för det, en del män muttrar missnöjt på hemmakvisten. 
Talibanernas dolda krig mot kvinnorna, svtplay. En brittisk journalist berättar om fängslade och misshandlade kvinnor efter sedlighetsbrott, flickor som försökt ta livet av sig efter ha tvingats in i destruktiva äktenskap och män som "friat" genom att hålla vapen mot huvudet på deras familjemedlemmar. När höga talibanrepresentanter intervjuas tänker ingen ingripa för "uppgifterna stämmer inte". Totalt mörker! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)