lördag 1 januari 2022

Årsbästalista 2021

  Klippte ihop det bästa nya jag läst och sett under 2021 till en topplista (således inga omläsningar/omtittningar). Följaktligen rekommenderas de alla varmt! Och med tanke på hur trögt min läsning går så är det inte förvånande att det är mer att titta på än att läsa... De presenteras utan inbördes ordning.

  Böcker:

  • För första gången på länge fick jag en rejäl boksmälla efter att totalt ha levt mig in i Hearnes fantasyvärld. A Plague of Gigants och A Blight of Blackwings hade ett myller av karaktärer, vissa som jag tyckte mer om än andra (Abhie och Nel), och ett utvecklat världsbygge som jag verkligen gillade. Fem av de sex länderna på kontinenten har varsin "välsignelse" i form av magi kopplad till olika element, imponerades av hur olika länderna och kulturerna var, alla präglade på sin välsignelse. En del politik och görningar i lönndom, men också hjältar och stordåd. Enda nackdelen är att tredje och sista delen beräknas komma först om ett år.
  • I Osmans The Thursday Murder Club börjar en grupp pensionärer på ett boende undersöka några mystiska dödsfall bland hemmets ledning. En mysig bok där pensionärerna var mer människor än tafatta karikatyrer som jag tyvärr träffat på i en del böcker innan. Den andra boken om pensionärsgänget, The Man Who Died Twice, var ren njutning att läsa. En gammal bekant tar kontakt med Elizabeth och med i handlingen finns amerikansk maffia, diamanter för 20 miljoner pund, narkotikaförsäljning och ett rått överfall av några tonårsslynglar. Härligt brittiskt, spännande och humoristiskt. 
  • Nyaste boken om privatdetektiven Cormoran Strike heter Troubled Blood. En bok som jag drog mig för då den är på dryga 900 sidor, men när jag väl kom in i den var den svår att lägga ned. Sen kan jag inte hjälpa att jag är mer intresserad av turerna mellan honom och kollegan Robin Ellacourt än av det kalla fallet med småbarnsmamman som försvann för 40 år sedan. Av Rowling, aka Galbraithe.
  • Project Hail Mary utspelar sig mestadels i rymden med en ensam astronaut. Dessvärre kommer han efter sin nedsövda resa inte ihåg vad hans uppdrag är. Man får följa historien genom dels livet på rymdskeppet och dels genom minnesbilder (som så småningom kommer tillbaka) om hur han hamnade där. Boken av Andy Weir är rolig, spännande, välskriven och tänkvärd. 
  • A Stranger in Town var en sträckläsningsupplevelse till långt in på natten. En överfallen och skadad campare hittas utanför den isolerade staden Rockton och hon berättar om vildar i skogen innan hon tappar medvetandet. Bland frågorna som uppstår är var resten av hennes sällskap finns, för inte har hon väl campat själv mitt ute i vildmarken? Svaren visar sig finnas bland Rocktons grundare. Riktigt bra av en av mina favoritförfattare - Kelley Armstrong. City of the Lost heter första boken i serien. 
  • I Mortons The Lake House följer man parallellt ett mystiskt försvinnande från en lycklig(?) och lantlig familjemiljö och en kriminalare som stöter på ett övergivet hus som verkar ha lämnats i all hast. Hon börjar luska för att få reda på mer. Riktigt bra, engagerande från så gott som första sidan hela vägen ut.


  Tv-serier: 
  • His Dark Materials, hbo. Underbar serie! Föräldralösa Lyra lever i ett parallellt universum där det finns en profetia om att hon ska ändra världen. Det blir en kamp mellan gudomlig (eller det kyrkan säger är gudomligt) auktoritet och intellektuell frihet. Det krävs att hon besöker andra världar och knyter nya vänskapsband. Både vänner och fiender är sammansatta karaktärer och serien är absolut ljuvlig.
  • Gentleman Jack, hbo. Underbar serie om den säregna Anne Lister (som funnits på riktigt) och hur hon tidigt 1800-tal utmanar den vanligtvis begränsade kvinnorollen. Hennes rättframhet gränsar mot det burdusa, hon har hand om sina egna affärer, ser efter "sitt" folk (arrendatorer) och gör sina erövringar. Rekommenderas varmt (och en ny säsong är på g, yay!)
  • Years and Years, tv4play. Startar i nutid och rör sig ett tiotal år framåt medan samhället blir alltmer dystopiskt. Man följer de fyra syskonen i familjen Lyons och får genom dem se olika typer av åsikter och problem, som populistiska politiker, klimatförändringar och flyktingproblematik. Riktigt sevärd, förutom allra sista kvarten som kändes lång och predikande.
  • Allt vi döljer, svtplay. Härliga brittiska familjedraman om några personer som har lägenheter i samma hus och vars liv är lätt sammanflätade. Startar med att en 70-årig kvinna börjar undra om hon egentligen vill vara gift och det fortsätter med bland annat otrohet, cancer, alkoholism, födsel och dödsfall (allt händer inte en och samma karaktär) och jag gillar det så mycket!
  • Hela England bakar, sjuan. Mystv deluxe! 
  • Taskmaster, nätet. Två nya säsonger under året och jag gillar de tävlande i de här omgångarna. Funderar på varför jag tycker att det är så mycket bättre än den svenska kopian, av någon outgrundlig anledning känns det här mer för vuxna.
  • Barnmorskan från East End, svt. Som jag gillar den här! Gillar de återkommande karaktärerna, men även veckans patienter och skildringen av samhällsutvecklingen. 60-talet är i full gång och bland nyheterna finns Sound of Music, pappor som vill vara med under förlossningen och ett framväxande välfärdssamhälle. Mycket annat lever kvar. Härlig serie, där nästan varje avsnitt får tårarna att rinna. 
  • Bron, cmore. Riktigt bra dansk-svensk serie om den speciella kriminalaren Saga Norén (vad jag gillar henne!) som löser mordfall med många förgreningar. Gillade karaktärerna och skådisarna skarpt!
  • Des, cmore. Intressant miniserie om en seriemördare som utan övertalning snabbt erkänner vid polisens första misstanke. Det känns som fallet ska gå enkelt att lösa, men en snål polisledning och ett mycket dåligt minne gör rättegången spännande. Dramatisering av ett verkligt fall och David Tennant gör ett mycket bra jobb som en empatilös Des.


  Filmer:
  • Captain Fantastic, svtplay. En familj växer upp "utanför systemet" och barnen lär sig saker som att jaga, hitta ätliga växter och om kapitalismens biverkningar. Efter mammans begravning vill morföräldrarna ta vårdnaden om barnen. Riktigt bra!
  • Now You See Me, comhemplay. Gillade den här. Fyra magiker får kontakt med det mystiska Ögat som får dem att iscensätta några fantastiska shower/stötar med FBI ett steg bakom hela vägen.


  Dokumentärer: 
  • Kampanjen mot klimatet, svtplay. Superbra dokumentär om hur oljebolagen mycket medvetet ägnat sig åt att så tvivel om klimatkrisen. 30 förlorade år och en minskad tro på vetenskap har blivit resultatet. Rekommenderas varmt!
  • Hör min röst - slöjans revolution, svtplay. Masih Alinejad, iransk journalist och frihetskämpe, lever i exil medan hon försöker ge en röst åt så många iranier som möjligt. Visar att läget i Iran är fördjävligt. Kvinnor som protesterar mot slöjan döms till 24 års fängelse, folk som protesterar mot regimen skjuts eller döms till döden och inte heller i exil kan man vara säker. Mycket sevärd om en fascinerande livfull kvinna med känslorna utanpå!
  • Louis Theroux: Generation Autism, svtplay. Riktigt intressant dokumentär där Louis träffar familjer som har barn med grav autism. Det präglar hela deras tillvaro, och en del av dem är på bristningsgränsen. Man får också se en specialskola för barn med autism och jag blev imponerad av arbetet de gör.
  • ADHD: extra allt, svtplay. Ture som har ADHD filmar sin vardag. Verkar vara en go kille, med ett ganska jobbigt liv.
  • Influencern som fejkade cancer, svtplay. Belle Gibson lurar i sina följare att hennes obotliga hjärncancer hålls i schack med hjälp av nyttig mat och positivt tänkande. Folk följer och får ätstörningar och slutar t.o.m. med medicinska behandlingar innan bubblan till slut spricker. 

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar

  Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)