torsdag 28 april 2016

We Should All Be Feminists: Chimamanda Ngozi Adichie

We Should All be Feminists (häftad)
Bild lånad från  bokus,
finns också adlibris
We Should All Be Feminists är Adichies Ted-talk i nedskriven form och är i stort en blandning av situationer som hon och andra kvinnor varit med om. När man fogar samman händelserna visar de på ett mönster av hur kvinnor räknas lite mindre och hur de sociala förväntningarna gör att kvinnor på egen hand anpassar sig efter dem. Det exempel där jag kände igen mig som mest var ett par amerikanskor som var så obekväma med att inte vara omtyckta att de var rädda för att visa mindre attraktiva känslor som t.ex. ilska.

Adichie skriver också om varför även män skulle tjäna på ett mer feministiskt samhälle. Mansrollen är minst lika begränsande som kvinnorollen, som även om den ger män högre status också ger dem ett skört ego och känslor som de i sin tur inte får visa. Hon avslutar med en önskan att man låter barn (och vuxna?) få utveckla sin identitet utifrån vem man är - intressen, åsikter och förmågor och inte utifrån en färdig bild av hur man bör vara som kvinna respektive man. Lättillgänglig och tunn bok, inte fullt lika varm som hennes Ted-talk, men läsvärd även om den inte direkt bjuder på några omkullstörtande insikter. Finns också översatt.

8 kommentarer:

 1. Jag tyckte texten blev skarpare på något sätt, även om hennes TED-talk är underbart :) Ytterligare en sak som jag tyckte var intressant i boken var det här med ilska, ilska som drivkraft och katalysator till social förändring. Det är helt klart en läsvärd bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Texten var nog skarpare, men slogs av hur trevligt de verkade ha under föreläsningen :) Håller med, mycket läsvärd!

   Radera
 2. Vill absolut läsa denna bok. Håller helt med i Adichie tankar. Önskar att alla könsrollsnormer kunde lösas upp och alla bara fick vara sig själva.... Undrar om det kommer hända någongång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju hoppas, men jag är ganska pessimistisk. Även om just könsrollerna skulle vara borta så verkar vårt släkte vara duktiga på att begränsa både oss själva och andra utifrån olika föreställningar vi får för oss...

   Radera
 3. Håller helt med om det du skriver! Tror tyvärr att de som bäst skulle behöva den här boken inte kommer att läsa den - men så är det väl ofta när det kommer till jämställdhetsfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen är det väl så, men kanske kan tippa över några gränsfall i alla fall...

   Radera
  2. Ja, det är ju så man strategiskt skulle försöka agera. Inte ödsla så mycket kraft på de omöjliga, utan ägna sig åt gränsfallen.

   Radera
  3. Och flytta gränsen för det normala steg för steg :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)