måndag 14 april 2014

Tematrio: Tips på påskekrim

Mindre än en vecka kvar till påsk och vilken tematrio kan då passa bättre än att tipsa om deckarförfattare (eller annat deckarrelaterat)? Det tycker i alla fall Lyran och naturligtvis gör jag som hon vill :)
 • Björn Hellbergs mysdeckare om Sten Wall - härligt språk, mysig huvudperson och böcker som håller spänningen vid liv genom böckerna, de är mer än ett enda mord i början... 
 • Två mysdeckarserier till är Charlaine Harris böcker om Lily Bard, där första boken heter Shakespear's Landlord samt böckerna om Aurora Teagarden, den första heter Real Murders. Båda handlar om unga sydstatstjejer som blir inblandade i att lösa mordfall i sina ganska små hemstäder, men samtidigt har de en hel del härligt fluff (det är därför jag läser dem...). De dejtar och träffar mer eller mindre udda människor, alltihop mot en söder-fond med kyrkor, rasism, kvinnoklubbar och status. Böckerna om Lily Bard är lite mörkare, hon har ett traumatiskt förflutet som satt sina spår i henne, och det är dem som jag tycker är allra bäst. 
 • Jeffrey Deavers böcker, där jag mest läst dem om den förlamade kriminalteknikern Lincoln Rhymes. En av få bokserier där jag sitter och våndas och viskar "nej" till de man misstänker kommer att drabbas - man har ofta redan fått lära känna dem och kan räkna ut vad som väntar... En invändning mot Deavers är att fallen ibland är löjligt komplicerade, som någon som tar livet av ett dussin människor för att ingen ska kunna räkna ut att det egentligen bara var X som var måltavla. Böckerna är dessutom drabbade av "serieförbannelsen", där samma saker förklaras i bok efter bok (som hur en bra brottsplatsundersökning bör företas). Ibland önskar man att författarna kunde infoga ett sammanfattande kapitel i början som de som redan följer serien bara kan hoppa över. 

18 kommentarer:

 1. Ohh, jag gillar deckare, men har inte läst nån av de här, tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas något av dem faller dig i smaken :)

   Radera
 2. Hellberg gillar jag inte, Charlaine Harris har jag inte läst något av, men Deavers gillar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Harris deckare är väl mer lika Hellberg än Deavers om än på långt håll, så du kan nog låta dem vila i frid:)

   Radera
 3. Charlaine Harris skriver inte hon vampyrböcker, har hon alltså gjort deckare med. De visste jag inte måste undersökas.
  Björn Hellberg har jag inte läst men någon gång så

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har skrivit ganska mycket, har 32 böcker av henne i bokhyllan :) Hennes nya serie kommer ut med en första del nästa månad, yay!

   Radera
 4. Har inte läst någon av dessa! Men så är jag inget stort deckarfan heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läser inte så många nuförtiden, har blivit lite övermätt. Men att läsa om någon/några av Harris böcker har blivit lite av en sommartradition, får semesterkänsla direkt :)

   Radera
 5. Herregud, Det finns så många deckarförfattare. Dessa tre har jag aldrig läst!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, då har du bra böcker kvar :)

   Radera
 6. Deaver har jag följt ända sedan han först gavs ut på svenska, men jag tycker han tappat en del på sistone. Men Dans med döden är nog en av de bästa deckare jag läst. Och jag gillar Lincoln Rhyme. Hellberg har jag inte läst - ännu. Harris har jag bara läst ett par-tre i Sookie Stackhouseserien men jag blev besviken. Kan bero på att jag älskar True Blood och att mina förväntningar var skyhöga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min favoritdeaver är The Empty Chair, så ohygglig början... Jag föredrar ju alla gånger böckerna framför tv-serien, första intrycket kanske :) Men har svårt att förlåta Alan Ball alla konstiga ändringar han har gjort i Sookieverse >:(

   Radera
 7. Visste inte att Charlaine Harris också skrev deckare. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mysdeckare dessutom. Har blivit sommartradition för mig att läsa om några av hennes böcker på semestern, ljuvligt!

   Radera
 8. Jag visste inte att Charlaine skrev deckare. Hoppas dom finns på svenska, blev nyfiken nu:).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osäker på det, men de är inte jättekrångligt skrivna...

   Radera
 9. Inga jag läst, tack för tipsen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, då har du en del godbitar kvar :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)