torsdag 24 april 2014

I skydd av skuggorna: göteborgsdeckare

I skydd av skuggorna
Bild lånad från adlibris
I skydd av skuggorna av Helene Tursten utspelar sig i ett Göteborg plågat av gängverksamhet. I centrum hittar vi kriminalinspektör Irene och hennes man Krister. Krister har precis tagit över en restaurang och någon vecka efter starten exploderar en bomb i hans bil. Men vem är det som är det tänkta offret, Krister eller den förre ägaren? Irene och hennes kollegor nystar så gott de kan i Göteborgs undre värld, men de som vill prata är få och det finns dessutom en läcka i polishuset som gör att skurkarna oftast är ett steg före.

Omdöme: Tycker det är en bra deckare, gillar personerna i, tycker de är väl uttänkta. Att det handlar om Göteborg är ett stort plus för en hisingstjej som jag :) Dessutom så känns historien så verklig att jag blir rädd, det här är inte en värld som jag vill ska finnas, med empatilösa kriminella gäng som utpressar och förstör för de som försöker ordna sig ett liv. Polisen Johnny säger i boken något i stil med att "Vi låter gängen göra upp själva. Billigt och... självsanerande", vilket de övriga verkar rynka lite på näsan åt, men efter att ha läst den här så kan jag inte låta bli att hålla med. Det enda minuset jag har är att man ganska snabbt listar ut vem som är läckan i polishuset och att man som läsare fattar snabbare än poliserna hur upplösningen ska gå.

6 kommentarer:

 1. Jag gillar Tursten, och första gången jag bodde i Göteborg bodde jag på Guldheden, så jag gillar att famljen Huss flyttat dit nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir lite extra kul när man ser platserna framför sig. Och Guldheden är ett trevligt område dessutom :)

   Radera
 2. Jag har inte läst något av Tursten trots att jag bor i GBg. Kanske är det dags nu. Tycker du man ska läsa dem i ordning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte absolut nödvändigt, men om man som jag gillar det där med att polisernas privatliv får ta lite plats så blir ju rätt läsordning att man får följa det hela kontinuerligt. Även om jag kanske inte tycker att de första två är de allra bästa (trean är en favorit...).

   Radera
 3. Påminner mig om att Turstens första forfarande väntar på mig i bokhyllan. Måste läsa, gillade hennes novellsamling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt! Hoppas du gillar den :)

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)