onsdag 5 mars 2014

The Janus Stone: en Ruth Galloway-deckare

The Janus Stone
Bild lånad  från adlibris
The Janus Stone av Elly Griffiths handlar om Ruth, en arkeolog som är specialiserad på ben. När man gräver upp ett huvudlöst barnskelett på en byggarbetsplats kallas hon dit för att man ska få veta mer. En poliskommissarie, Harry, kallas också dit. Han och Ruth träffade tydligen varandra i förra boken (The Crossing Places) vilket har fått sina efterverkningar i form av en växande mage. Under tiden som Ruth och Harry forskar om ursprunget till skelettet så börjar hot riktas mot henne i form av bl.a. en död tupp och hennes namn skrivet med blod.

Omdöme: Jag såg fram emot den här boken efter att ha läst många positiva recensioner om Griffiths, men för mig blev det ingen fullträff. Irriterade mig på de torra jättepedagogiska diskussionerna (och ibland mer monologer) där gamla gudar och sedvänjor avhandlades och jag föll inte direkt för huvudpersonerna heller, ingen kärlek vid första ögonkastet för mig. Att huvudpersonerna så direkt påverkades av fallet är också något jag stör mig på. Hur brottet går decennier tillbaka i tiden är ytterligare en sak som jag irriterar mig på i deckare. Det mindre entusiastiska omdömet behöver inte betyda att det är en dålig bok, deckare överlag är inte vad jag dras till för tillfället.

4 kommentarer:

 1. Jag gillar Griffiths böcker om Ruth, men de kanske behöver läsas i rätt ordning för att relationerna ska komma till sin rätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske har rätt, men det är egentligen inte själva huvudpersonerna som är problemet för mig, utan att de så direkt påverkas av fallet. Tyckte t.ex. att anledningen till terroriserandet av Ruth var ganska långsökt, mer naturligt i Harrys fall. Sedan är jag inte jätteförtjust i fall som går så långt bak i tiden. Och just nu är jag väl inte jätteförtjust i deckare överlag :s

   Radera
 2. Jag är helt såld på Griffiths böcker, bortsett från den första som jag inte var så förtjust i. Men jag älskar deckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du och många med dig :) Tror att det kanske var en del av problemet, jag hade så väldigt höga förväntningar på den...

   Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)