tisdag 4 mars 2014

For The Win: lärorik bok som vill mycket

For the Win
Bild lånad från adlibris
For The Win av Cory Doctorow är en ganska speciell bok. Den har ett stort persongalleri som spänner över en stor del av jordklotet och över olika levnadsförhållanden samtidigt som den bitvis skulle kunna användas som en lärobok i ekonomi. Den handlar främst om några dataspelande ungdomar i Usa, Kina och Indien - vissa av dem spelar för att det är kul, de andra har det som jobb med usla arbetsvillkor i s.k. sweatshops. De knyts så småningom ihop av Big Sister Nor som försöker organisera ett världsomspännande fackförbund för främst dataspelare, men även för andra arbetare, så att när de börjar kräva rättigheter så ska det inte vara lika lätt för ägarna att omlokalisera fabriker till ett nytt land. Det här leder i boken till strejker, polisvåld och dödsskjutningar.

Omdöme: Det är en intressant bok, det fanns mycket som jag inte har erfarenhet av som var intressant att läsa om, som t.ex. hur fabriksarbetarna i sweatshops har det (ofrivillig brännmärkning och lock-ins är vanliga företeelser), livet som ung tjej i indisk slum, dataspelsvärlden och en massa ekonomisk teori. Men som bok är den inte klockren, det känns som att Doctorow gapar över lite väl mycket. Det är ibland svårt att hålla reda på alla personer, dataspelsvärlden beskrivs bitvis alltför ingående med taktik, varelser och värdefulla föremål och handlingen avbryts ibland när ekonomiska företeelser som inflation, deflation, pengars egentliga värde och ekonomiska bubblor ska förklaras på ett pedagogiskt sätt med dataspelsvärlden som fond. Förklaringarna vävs ibland in i handlingen, men även om det är intressant så gör de ändå att historien tappar tempo. Avsnitten som handlar om människor är roligare att läsa, det är lätt att hitta sådana man tycker om bland de ibland hemska livsöden som skildras. Gillade speciellt flickorna i boken: Mala, Yasmin och Jie, men även de kinesiska pojkarna. Hade svårare för Leonard aka Wei-Dong, han kändes lite för valpig för hjälterollen han fick, och hans förutsättningar (som tillgång till ett helt jämrans containerrederi) var väl att ta i...

I beskrivningarna av boken klassas den som sci-fi, men det gör den inte riktigt i min inre katalogiseringsbok. Den sägs utspelas i en snar framtid, men den saknar de element som jag kopplar ihop med genren, som utomjordingar och ny teknik. (Det är väl möjligt att en del av datagrejerna som används inte finns än, vad vet jag?, men det är rätt normala saker som beskrivs.)

Boken finns att ladda ner gratis från förlagets hemsida.

4 kommentarer:

  1. Jag tycker det låter intressant med den där beskrivningen av globaliseringen med för-och nackdelar, och håller med att det inte låter som scifi, mer samtida!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är intressant, men lite som två böcker i en. Hade den använts som lärobok i ekonomi skulle det nog varit den mest fängslande kursboken man haft, men...

      Radera
  2. Svar
    1. Varsego :) Doctorow har gjort en annan bok som jag tycker är bättre, Little Brother, som handlar om övervakning och terrorlagar. Inte lika mycket lärobok över den, även om den också är ganska faktaspäckad bitvis.

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)