måndag 1 juni 2020

Läsmånad: maj-2020

Bara fyra lästa böcker under månaden, alla bra. Den jag tyckte mest om var Smoke Bitten, senaste delen om Mercy Thompson den hamnskiftande coyoten. Att läsa om henne igen var som att få en varm kram, återseendets glädje :) Tror att det kanske påverkade betyget lite uppåt, hade jag läst den direkt efter de andra är det möjligt att det sjunkit lite, men det vet jag inte säkert.

Into the Fire är femte boken om Orphan X, trodde inte serien skulle fortsätta efter avslutningen i Out of the Dark, men är nöjd med att ha haft fel. Evan funderar över hur länge det egentligen är rimligt att han fortsätter som The Nowhere Man, kan han kanske få lov att skaffa sig ett vanligt liv? Det visar sig att det inte är dags än och det nya fallet är oförskämt omständligt vilket drog ner betyget till en svag fyra.

The Glass Hotel var en långsam historia med fint språk om två kusiner, en investerares fall och liv som påverkades. Gillade både språket och långsamheten. 

I Kyla fanns också "vackert" språk, men där blev jag bara irriterad, kändes för sökt och påklistrat känslosamt. Historien i sig var inte dum - ett elavbrott över hela(?) Sverige just när det är som kallast, tre syskon vars föräldrar är på bröllopsresa får försöka klara sig på egen hand, ett samhälle där några blir hjälpsamma och andra bara tänker på sig själva och en kärlekshistoria. Kärlekshistorien kändes inte nödvändig och det var dessutom den som fick det mesta av det "poetiska" språket.

Månadens bästa
bok: Smoke Bitten
podP3 Dystopia
film: The Invention of Lying
tv: The Split
dokumentär: Louis Theroux: Usa:s mest hatade familj + fortsättningen

Statistik:

Lästa böcker: 4 
Lästa sidor: 1402
Böcker på svenska: 1, engelska: 3                   Böcker av kvinnor: 3, män: 1, kombo: 0
Nya författare för mig: 1                                    Antal länder: 3
Del av serie: 2 (0 påbörjade, 2 avslutade/up to date)
2 böcker av amerikanska författare
1 bok av kanadensisk författare
1 bok av svensk författare


Böcker:
36.      Into the Fire - Gregg Hurwitz    4-/5
35.      Kyla - Therese Henriksson    3/5
34.      Smoke Bitten - Patricia Briggs    4/5  *månadsfavorit*
33.      The Glass Hotell - Emily St John Mandel    4-/5


Poddar:

P3 Dystopia
P3 Historia
Skäringer och Mannheimer



Film:
The 5:th Wave, tv6. En inte alls dum filmatisering av boken med samma namn. Människorna utrotas i vågor av utomjordingar och man får följa Cassie som gör sitt bästa för att hitta sin lillebror. Recensionen av boken finns här.
Mordet på Orientexpressen, tv4. Fick bekräftat att Agatha Christies mysterier inte är något för mig - för långsökt och långsamt, och med en del tveksamma skådisprestationer i filmen (dessvärre var huvudrollsinnehavaren Branagh en av dem).
The Invention of Lying, tv3. Ricky Gervais spelar losern Mark i en värld där alla är ärliga och brutalt uppriktiga och Mark ses ner på - överviktig, låg inkomst etc.  Sen uppfinner han lögnen. Söt liten komedi.


Tv: 
The Split, säsong 2, SvtPlay. Familjerättsadvokaten Helen Stern får ta hand om en knivig kändisskilsmässa och på hemmaplan försöker hon lappa ihop förhållandet med mannen. Kanske inte helt helhjärtat med tanke på affären hon samtidigt har med gamla ungdomskärleken. Hennes systrar brottas på sin kant med graviditeter och tvivel om faderskap. Riktigt bra serie!
McLeods döttrar, säsong 3, svt. Om Claire och Tess som ärver sin pappas farm. Feel-good, inte den bästa i sin genre. Man skulle lätt kunna hoppa över flera avsnitt och ändå lätt kunna hänga med i handlingen när man tittar igen för den övergripande storyn utvecklar sig väldigt långsamt, men avslappnande efter jobbet på vardagarna.
Mästarnas mästare, svt. Flera idrottare jag aldrig hört talas om, trevligt att slötitta på.
Taskmaster, säsong 6-10. Brittiskt lekprogram som jag fastnat för. En grupp komiker får uppdrag att lösa, jag gillar särskilt när de löser uppgifterna på ett oväntat sätt, inser hur regelrätt jag ofta ser på saker. Lika roligt blir det när de får fullständig hjärnsmälta.
När mörkret kallar, SvtPlay. Miniserie där f.d. polisen Claire blir uppsökt av en gammal kollega när uppdagade lik tros has koppling till fallet hon arbetade med för 16 år sedan. Ganska långsökt och  påfrestande dunkelt filmat.
Invisible Heroes, SvtPlay. En finsk diplomat är i Chile när militärjuntan tar makten 1973. Han gör sitt bästa för att få personer som förföljs ut ur landet trots att Finlands regering inte alls vill. Blev inte riktigt fångad, men kan ju bero på att jag satt och gjorde annat under tiden, och med en dialog på finska och spanska så missade jag en del.
Bonusfamiljen, säsong 1-3, SvtPlay. Tog några avsnitt innan jag fastnade, men sen började jag tycka om de komplicerade familjeförhållandena i serien. Trodde att det var en humorserie, men det var en missuppfattning. Gör mig i alla fall glad att jag inte har barn.
Hela England bakar, Sjuan. Mysprogrammet framför andra.
Badhotellet, säsong 7, tv4. Danmark är ockuperat vilket blandas med det reguljära myset. Gillar serien, men vissa av karaktärerna (Herr Weise) får det att krypa i mig.
Vår stora kärlek, säsong 1-4, SvtPlay. Gillar den här om Celia och Alan som var förtjusta i varandra som tonåringar och när de som änkefolk träffar varandra igen i 70-årsåldern så gör de ett nytt försök. Man får även följa deras vuxna döttrar med deras allt annat än lätta hemliv. Hade sett säsong 2 och 3 innan, men missat både början och slutet.


Dokumentärer:
Konsten att fejka arabiska, youtube. En föreläsning där Lina Liman berättar om sitt liv där hon kämpat för att passa in fram tills autismdiagnosen hon fick vid 32 års ålder. Riktigt intressant.
The Beatles - eight days a week, svt. Intressant om Beatles framväxt. Svårt att riktigt förstå hur stora de var.
Maratonmarschen, SvtPlay. Ett "motionslopp" där den som orkar gå under längst tid i 5 km/h vinner. Ett fruktansvärt plågsamt påfund. I programmet håller vinnaren ut i runt 55 timmar utan sömn och med minimal vila.
Afghanistans dyrköpta fred, SvtPlay. Fredssamtal förs mellan talibaner, amerikaner och Afghanistans regering. Framtiden för invånarna ser dessvärre mörk ut, trots talibanledarnas försäkran om att alla skulle få rättigheter under deras eventuella ledarskap.
Mamma, pappa, donator och barn, kunskapskanalen. Tankar och erfarenheter om hur det kan vara att växa upp som ett resultat av donation.
Soppburken som blev världskändis - popkonstens historia, SvtPlay. Mindre intressant än förväntat.
Indiens miljardärer, kunskapskanalen. Indien ligger trea på listan över antalet miljardärer och här följdes några av dessa. Hade gärna sett mer av den kastlösa kvinnan som trots att hon blev bortgift som 12-åring lyckats slå sig fri med besked, men de unga arvtagarna med sitt påträngande behov av att visa upp sina pengar väckte mest avsmak.
Louis Theroux: Usa:s mest hatade familj, SvtPlay. Mycket intressant om familjen Phelps som utgör Westboro Baptist Church som helt snöat in på hat mot homosexuella och utomäktenskapligt sex. Dömande och hatfyllda mot allt som de anser har minsta anknytning till ovanstående, men som framstår som lätt löjeväckande i sin besatthet. Theroux utmärkt som vanligt inte minst när han anmärker på hur omvärldens hat stärker familjens gemenskapen.
Louis Theroux: Tillbaka till Usa:s mest hatade familj, SvtPlay. Theroux besöker familjen Phelps fyra år senare, och sekten är fullt beredda på guds snara återkomst. En förvirrande väntan på en rosa grotta, Jerusalem och ångerfyllda judar. Skrämmande att se barnen som växer upp fullt indoktrinerade, men lite hoppfullt att avhoppen ökat. Alla försäkrar att det inte är smärtsamt att förkasta sina barn och vänner, men det är ju heller inte lätt att gå emot kanon när medlemmarna så noga övervakar varandra.
Louis Theroux: Vi överlevde Usa:s mest hatade familj, SvtPlay. Ytterligare åtta år har gått, avhopparna är fler och man får träffa några av dem - de framstår som förvånansvärt vanliga. Dessvärre pågår också en nyrekrytering av folk som sett deras hatbudskap online, ett budskap som mildrats något i sitt uttryck samtidigt som det blivit mer misogynt.