måndag 2 september 2019

Läsmånad: augusti-2019

Jag vet inte riktigt vad jag har gjort under augusti, tre lästa böcker? Ännu mer förvånande när jag faktiskt tyckte om allihop. Jag har i och för sig börjat jobba igen efter semestern, men sitter inte ens och läser under pendlingen, tittar hellre ut genom fönstret nu. Hoppas att det ändrar sig snart. 

Bäst var Slaughters The Good Daughter, som startar med att ett par maskerade män kommer hem till den avskydde försvarsadvokatens hem och hotar hans fru och barn. Det spårar ut, och sen gör berättelsen ett hopp trettio år fram där liv fortfarande i hög grad präglas av händelserna då (vill absolut inte spoila, så ber om ursäkt för att det låter väldigt vagt). Riktigt bra bok!

Dark Places av Flynn hade från början samma betyg, men sänktes på grund av att jag inte tyckte om huvudpersonen, en tjej vars storebror mördade hela familjen när hon var sju. Eller gjorde han det? Hon vet ju vad hon vittnade, men vad var det egentligen hon såg? Nu när sisådär tjugo år har gått och inga pengar finns kvar kan det ju vara läge att titta närmare på det.

Tredje lästa boken var Galbraiths Lethal White som jag slukade, men där jag ibland glömde av vad själva mysteriet handlade om, det var aldrig det som fångade mig och det hjälpte inte av att det kändes som onödigt många ingångar i fallet. Hade hela boken handlat om Robin, Matthew och Cormorans relationer hade betyget nog varit högre, men det hade varit en helt annan bok.

Statistik:
Lästa böcker: 3 
Lästa sidor: 1652
Böcker på svenska: 0, engelska: 3                                Böcker av kvinnor: 3, män: 0, kombo: 0
Nya författare för mig: 0                                                  Antal länder: 2
Del av serie: 1 (0 påbörjade, 1 avslutad/up to date)
2 böcker av amerikanska författare
1 böcker av brittiska författare

Böcker:
85.       Dark Places - Gillian Flynn    4-/5
84.       The Good Daughter - Karin Slaughter      4/5      *månadsfavorit*
83.       Lethal White - Robert Galbraith (J.K. Rowling)     3+/5

Poddar: Tipsar om tre jag redan rekommenderat, men de är himla bra!

Momsplaining. Tre föräldrar sitter och pratar om sådant som sömnbrist och förlossningar och det blir ofta hysteriskt roligt även för mig som inte har några barn.
P3 Dystopia. De grottar ner sig i ett skräckscenario per program, som antibiotikaresistens eller havshöjning. Riktigt bra med orsakerna bakom och med en möjlig framtidsbild. Känns väldigt väl underbyggt.
P3 Historia. Presenterar en historisk person i varje program och det är superintressant.

Film:
Hotel Marigold, tv 3. Om en grupp brittiska pensionärer som av olika anledningar åker till ett seniorboende i Indien där deras liv förändras. Mysig feel-good.
Dirty Dancing, tv 3. Omtittning för femtielfte gången, men det var en himla massa år sen senast. Håller fortfarande!
Förr eller senare exploderar jag, tv 3. Omtittning av filmatiseringen av John Greens fantastiska bok, men tycker inte att filmen är fullt lika bra. Om två ungdomar som satsar på kärleken trots cancerdiagnoser.
Lion, tv4. Om en indisk fyraåring som råkar åka med ett tåg som inte stannar förrän det kommer till mångmiljonstaden Kolkata där man inte ens pratar samma språk som hemma och han blir därmed ohjälpligt vilse. Tårframkallande efter en sann historia!
Dolda tillgångar, tv 4. Bra och intressant film om några av de färgade kvinnor som arbetade i Usas rymdprogram med att få upp den första amerikanen i rymden. Utspelas under en tid när diskriminering fortfarande var lagligt.
The Hunger Games: Mockingjay part 1, tv 6. Omtittning, inte min favorit i serien, men bra ändå.
The Hunger Games: Mockingjay part 1, tv 6. Omtittning, inte min favorit i serien, men bra ändå.

Tv: 
Poldark, säsong 4svt. Önskar säsongerna var längre, är så väldigt bra! 
Från Lark Rise till Candleford, säsong 3, svt. Blir ju inte jätteengagerad, men tittar ändå på den här småputtriga serien.
Victoria, säsong 3, sjuan. Även här önskar jag att säsongerna hade fler avsnitt. Det är bra och intressant att se lite av det viktorianska samhället.
Barnmorskan i East End, säsong 7, svt. Ljuvlig serie där jag oftast engagerar mig mer i de olika fallen än de fasta rollerna (Barbara var ett stort undantag!), även om de är bra de med. Gillar att man får följa hur samhället förändras genom åren.
Badhotellet, säsong 6, tv 4. Gillar hur puttrigheten blandas med det analkande kriget, men blir aldrig riktigt engagerad.
Rome, säsong 1-2, Hbo. Om Julius Ceasars väg till makten och hur hans adoptivson fortsätter maktbygget. Historien är jättefascinerande med intrigerande på hög nivå av ett otal inblandade, men den känns också ganska hoptryckt - det händer så mycket och så många att det gärna hade fått ta längre tid i anspråk. Min favoritromarserie fortsätter vara Jag, Claudius.
Den inre cirkeln, tv 3. Om spelet bakom ett partiledarval. Har bara sett ett par avsnitt hittills, men lovande.
Ondskans kyrka, svtplay. Om Alamo Christian Foundation där grundarna enbart verkar vara ute efter pengar och makt, och där makten ganska snart gör det hela till en sekt med grava missförhållanden. Riktigt bra, men hemsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)