lördag 1 juni 2019

Läsmånad: maj-2019

10 böcker, varav hälften tecknade blev det något magra resultatet den här månaden. Desto fler sedda filmer och tv-serier- kan det möjligtvis hänga ihop? Bästa boken var Everything I Never Told You av Celeste Ng som handlar om syskonrelationer och två vuxna som nog själva skulle sagt att de är bra föräldrar, men som misslyckas totalt. Det är inte på nivån misshandel och uppenbar vanvård, mer ett pådyvlande av hur man själv vill att barnet ska vara. En ljuvlig gråtfest! Nästan lika bra var Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson som jag hade som högläsning för mina nio-åringar. Där blir Robertas bästa kompis allt sjukare genom boken medan Roberta gör allt hon kan för att rädda henne. Oväntat slut och boken känns i hjärteroten. Tror den går lika bra att högläsa för mellanstadieelever. Jag gillade Backmans Folk med ångest också, men det är något med hans senaste böcker som gör att jag inhalerar dem medan jag läser, men ett par dagar efter jag lagt ifrån mig boken har jag svårt att redogöra för vad som egentligen hände vilket fick dra ner betyget något (även om det kanske mer är fel på mig än boken).

Locke and Key läste jag andra delen av, Head Games, och bestämde mig för att lägga ner serien helt, trots att jag redan lånat hem hela fortsättningen. Intresset bara stendog. Sedan läste jag The Story of Libraries som kursbok också och nu funderar jag på om jag ska hoppa av utbildningen för herregud vad tråååååååkig den är! Ännu värre när ämnet är intressant, men det märkte jag mest i citaten, för jag kan inte med Lerners sätt att skriva.

BlacKkKlansman och The Wife var två redigt bra filmer, rekommenderas!

Statistik:
Lästa böcker: 10 (2 non-fic, 1 barn, 5 grafisk)
Lästa sidor: 2109
Böcker på svenska: 3, engelska: 7                                Böcker av kvinnor: 2, män: 8 
Nya författare för mig: 2                                                  Antal länder: 3
Del av serie: 4 (0 påbörjade, 0 avslutad/up to date)
7 böcker av amerikanska författare
1 böcker av brittiska författare
2 böcker av svenska författare


Böcker:
53.     The Story of Libraries - Fred Lerner   (non-fic)      1/5    -månadsbesvikelse-
52.     The Fast 800 - Michael Mosley   (non-fic)     4/5
51.     Locke & Key: Head Games - Joe Hill   (grafisk)    2/5   -månadsbesvikelse-
50.     Folk med ångest - Fredrik Backman      4/5
49.     Det magiska hjärtat - Kristina Ohlsson    (barn, högläsning)      4+/5   *månadsfavorit*
48.     Första Moseboken, Genesis - Robert Crumb    (grafisk)       2/5
47.     Princeless: Get Lost Together - Jeremy Whitley  (grafisk)    3-/5
46.     Princeless: Two Ships in the Night - Jeremy Whitley  (grafisk)    3-/5
45.     Princeless: Two Boys, Five Girls and Three Love Stories - J. Whitley  (grafisk)    3-/5
44.     Everything I Never Told You - Celeste Ng          5/5   *månadsfavorit*


Konst:

Things We Will Forget, Göteborgs Konsthall. Lite spretig utställning från Valands avgångsstudenter där en del berörde djupt, som det manipulerade fotot av Göteborgs paradgata med Poseidon stående under vatten, och annat var mer förvillande, som "intervjun" av den avsågade grenen som satt fast i ett staket.


Film:
BlacKkKlansman, Sf anytime. Överraskande bra (hade inga egentliga förväntningar på den) om den första svarte mannen, Jon Stallworth, i Colorados polisstyrka och hans infiltrering i KKK. Slutet kopplades till demonstrationerna i Charlottesville och gör nästan ont att se hur lite som har hänt under de 50 år som gått förflutit sedan dess.
The Wife, Sf anytime. Om frun till en nobelpristagare som börjar få nog av att bara presenteras som hans fru och "livs kärlek". Riktigt bra!
Pet Fooled, Youtube. Dokumentär om den illa reglerade hund- och kattmatsindustrin i Usa. Skulle vara intressant att veta hur mycket som är likadant i Europa. Extra intressant just nu i väntan på att min kattunge ska flytta in 💖
John Wick, tv4. Helt okej om f.d. yrkesmördare som ger igen när hans hund dödas.
Bohemian Rhapsody, Sf anytime. Gripande om Freddie Mercury och Queen. Stora framgångar ledde till att han blev något av ett svin, innan han nådde botten och nyktrade till igen.
Shrek, Sf anytime. Blev sugen på att se om sagan om träsktrollet och fick mersmak :)
Shrek 2, Hbo. Inte lika trevlig som ettan, men bra ändå.Tv: 
The Game of Thrones, säsong 8, Hbo. Inte helt klockren säsong, känns för forcerad, men överlag bra ändå. Gillade särskilt Daenarys härdsmälta i näst sista avsnittet. Striden mot the white walkers var å andra sidan inte bra alls - så många strategiska misstag. 
Hemma igen, säsong 1-4, svtplay. Efter andra världskriget kommer Sara Adams tillbaka till Australien efter att ha överlevt två år i Ravensbruck och hon får skapa sig en ny tillvaro i en liten småstad där hennes liv knyts ihop med de olika familjemedlemmarna i överklassfamiljen Bligh. Trevlig såpa, med mycket som händer och människor man tycker allt mer om.
C.B. Strike, säsong 1-2, Hbo. Filmatisering av J.K. Rowlings (a.k.a. Robert Galbraith) tre första böcker om privatdeckaren Cormoran Strike. Inte dum alls, gillar särskilt castingen av Robin.
Hela England bakar, säsong 9, sjuan. Riktig trivselteve som jag bara myser åt. Gillar de sakliga domarna och avsaknaden av doku-drama.
Sveriges yngsta mästerkock, tv 4. Det här är inte ett program jag brukar följa, men när en av mina gamla elever är med så vill jag ju absolut se :) Heja Alexander!

2 kommentarer:

  1. du har ju läst väldigt många böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mängdmässigt är det kanske ganska många, men tre av dem är tecknade seriealbum för barn, och två till är tecknade fast för lite större och av de fem som är kvar är en (väldigt bra) barnbok, så det är ganska mycket snabbläst, även om bibliotekshistorien å andra sidan kändes som att den tog hundra år...

      Radera

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)