lördag 15 april 2017

Läsmånad: mars-2017

Månaden började bra, men sen vet jag inte vad som hände med avslutningen på mars (eller med starten på april heller för den delen). Har inte haft lust att skriva alls, vilket händer i perioder, men läsningen dog den med vilket känns mycket värre. Och hade inte det här inlägget (som tills alldeles nyss var halvskrivet) publicerats "av sig självt" hade det inte blivit något idag heller...

Det hela blir ännu skummare eftersom böckerna jag läst varit bra överlag, med hela tre titlar som månadens favorit och inte en enda som kvalificerat sig som besvikelse. Det är Nevada Barr som fortsätter att imponera, den här gången med Hunting Season, är så himla glad att jag upptäckt henne. Marissa Meyers Cinder-serie var bland förra årets favoriter, och fastän Hertless (om den röda drottningen i Alice i Underlandet) inte är i riktigt samma klass så är jag väldigt nöjd med den. Sista favoriten var debuten Ordbrodösen - en sån härlig början av en författare!

Lägst betyg fick Tunisien Girl som handlade om hur den arabiska våren startade i Tunisien. Den var inte dålig, men lite för kort och oengagerande. Tunisien var ett nytt land för mig och eftersom målet för 2017 var minst fyra nya länder så läste jag också ett slovenskt seriealbum, Svarta sagor, som jag tyckte ganska bra om och som verkligen var redigt svart, och barnboken Äventyr i Bamako från Mali/Frankrike som var okej.

Statistik:
Lästa böcker: 17 (5 barn, 1 grafisk, 2 non-fic, 1 ljud)
Lästa sidor: 4026      
Böcker på svenska: 8, engelska: 9                               Böcker av kvinnor: 9, män: 6, kombo: 2
Nya författare för mig: 7                                                Antal länder: 6
Del av serie: 8 (1 påbörjad, 1 avslutad/up to date)
8 böcker av amerikanska författare
5 böcker av svenska författare
1 böcker av en kanadensisk författare
1 bok av en malisk författare
1 bok av en slovensk författare
1 bok av en tunisisk författare

Utmaningar:  
Läs minst fyra klassiker under året: 0 (4/4): Men målet för 2017 är ändå redan klart :)
Läs böcker från minst fyra nya länder under året: 3 (5/4): Mali, Slovenien, Tunisien
Kaosutmaning 2017: 0 (35/35): Sista punkten prickades av den 25/2 😊
Skriv om böckerna inom en vecka: Funkar inte alls.

Böcker:
52.    Häxor i tunnelbanan - Martin Olczak  (barn, högläsning)  4/5
51.    Tunisian Girl - Lisa Ben Mhenni  (biografi)  3-/5
50.    Death du Jour - Kathy Reichs   4-/5
49.    The Girl With the Lower Back Tattoo - Amy Schumer  (biografi, ljudbok)  3/5
48.    Varulvar i Storkyrkan - Martin Olczak   (barn, högläsning)  4/5
47.    A Fistful of Collars - Spencer Quinn  4/5
46.    Vanishing Girls - Lauren Oliver   4/5
45.    Hunting Season - Nevada Barr  4+/5   *månadsfavorit*
44.    Odin's Ravens - K. L. Armstrong & M. A. Marr  4/5
43.    Vålnader på Vasaskeppet - Martin Olczak  (barn, högläsning)  4-/5
42.    War For the Oaks - Emma Bull  4-/5
41.    Every Heart a Doorway - Seanan McGuire   4-/5
40.    Svarta sagor - Iztok Sitar  (grafisk)   3/5
39.    Äventyr i Bamako - Alpha Mandé Diarra & Marie-Florence Ehret  (barn)  3/5
38.   Ordbrodösen - Anna Arvidsson   4+/5   *månadsfavorit*
37.   Heartless - Marissa Meyer   4+/5   *månadsfavorit*
37.   Trolldom i Gamla Stan - Martin Olczak  (barn, högläsning)   4-/5

Film: 
En sång från hjärtat, svt. Dansk film om rockstjärna som tvingas lära känna sitt barnbarn. Helt okej, om än förutsägbar.
State of Play, svt. En kongressmans affär med hans sekreterare leder till tidningskriverier som när de börjar gräva i saken leder vidare till svindlande korruption. Bra film med Russel Crowe i huvudrollen.
Argo, sjuan. Om personal på Usa.s ambassad i Teheran som gömmer sig när shahen störtas. CIA gör upp en plan för att smuggla ut dem. Låter mer spännande än den är.
Slumdog Millionaire, sjuan. Ung kille svarar alla rätt på "Vem vill bli millionär" och man misstänker fusk, men han förklarar sina rätta svar med historier från sin ganska eländiga uppväxt.

Tv: 
Poldark, säsong 1, svt. Inför säsong 2 har svt snabbrepriserat serien på sena tider, men svtplay fungerar ju också bra :) Tyckte bättre om den andra gången, tror det är maratontittandet som gjorde att jag kom bättre in i den.
The Mindy Projekt, säsong 1, Hbo. Har lyssnat på Mindy Kalings biografier och bestämde mig för att testa hennes serie. Tycker den är bättre än böckerna om än ganska tramsig.
Planet Earth II, svt. Wow! Suverän naturdokumentärserie som jag både njuter av på söndagskvällar och sen visar för barnen i klassen. Alldeles för bra för att inte dela med sig av.
Hela England bakar, kanal 7. Mysig, men är inte jätteinvesterad i någon av deltagarna. Domarna är dock alldeles utmärkta som vanligt.
This is Us, tv 3. Riktigt bra drama om trillingar i både vuxen nutid och från barndomen. Även deras föräldrars relation spelar stor roll.
Hotel Halcyon, svt. Okej, men lite anonym. Blir inte helt gripen av karaktärerna, men väldigt snygga mljöer på ett ståtligt hotell i London under andra världskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för kommentaren, uppskattar att du tar dig tid :)