MÅNADENS BÄSTA
Utser inte månadens bästa den här gången. Har sett och läst för lite (och kanske inte heller tillräckligt bra grejer) för att vilja utnämna några.
Tv:
Lego Masters Australien, tv4play och Lego Masters Sverige, tv4. Imponerande legobyggen under tidspress. Småkul att titta på.
Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty, hbo. Dr Buss får ett infall och tar över LA Lakers. Hans bilförsäljaraura gör att det inte är förvånande att affärerna löses på andra sätt än de gamla vanliga. Ny i ligan och i Lakers är också Earvin Johnson, mannen som blev känd som Magic Johnson. Det är inte helt lätt att navigera bland divorna i laget, och inte heller i en värld full med pengar och vackra kvinnor. Vi får också följa de som verkar ha det mest högoktaniga arbetet av dem alla - tränarna. Att inte fler får en stroke och ramlar ner är förvånande. Mycket sevärd serie.
Dokumentär:
Hundarnas ursprung, svtplay. Forskare berättar om sina upptäckter när det kommer till hundars historia och evolution. En del intressant som att det finns människor som är mer genetiskt betingade att ha hund än andra. Också att det finns ett rävexperiment i Ryssland där man bara genom att alltid välja att avla på de vänligaste individerna fått fram rävar med helt annan färgteckning och öronform. Gillade också experimenten som visade hur uppmärksamma hundarna var på människors minspel och kroppsspråk.
Moonage Daydream, bio. Dokumentär om David Bowie med mestadels snabba klipp från musikvideor och intervjuer med honom. Det finns ingen "berättarröst" som förtydligar historien så jag får känslan av att titta på en oerhört lång musikvideo som attackerar både syn och hörsel och det blir tröttsamt efter ett tag. Jag uppskattar hans musik, men tror filmen går bättre hem hos riktiga fans. Kommer i alla fall fram till att jag gillar den äldre personen Bowie bättre än den yngre, känns mycket varmare och mindre pretentiös.
Film:
Domaren, svtplay. Ambitiös domare som har hand om kniviga fall där liv står på spel går så in för sitt jobb att äktenskapet är nära att krascha. Men ska man avgöra om en ung kille ska få livsavgörande behandling mot föräldrarnas vilja så kanske man inte har något val? Riktigt bra film.
Böcker:
43. Handbok i uppsatsskrivande - K. Jacobsson & A. Skansholm (non-fic) 3/5
42. No Country for Old Gnomes - K. Hearne & D. Dawson 3+/5
41. Kill the Farm Boy - K. Hearne & D. Dawson 3-/5
Lässtatistik:
Lästa böcker: 3 (1 non-fic)
Lästa sidor: 992
Böcker på svenska: 1, engelska: 2 Böcker av kvinnor: 0, män: 0, kombo: 3
Nya författare för mig: 2 Antal länder: 2
Del av serie: 2 (1 påbörjad; 0 up to date)
Lästa böcker: 3 (1 non-fic)
Lästa sidor: 992
Böcker på svenska: 1, engelska: 2 Böcker av kvinnor: 0, män: 0, kombo: 3
Nya författare för mig: 2 Antal länder: 2
Del av serie: 2 (1 påbörjad; 0 up to date)
2 bok av en amerikansk författare
1 böcker av svenska författare
Kill the Farm Boy och No Country for Old Gnomes utspelar sig i kungariket Pell. I första boken ger sig "den Utvalde" ut i världen för att hitta sitt öde. En resa med osannolika färdkamrater och livshotande situationer tar fart. I nästa bok är gnomer under attack och några av dem beger sig av för att söka hjälp. Resesällskapet från första boken gör några, mestadels små, inhopp. Var irriterad i början av hur tramsigt och ytligt det var (tankarna gick till Pratchetts Discworld), men när man lärde känna karaktärerna blev det bättre. Andra boken var bättre från start, återigen hänger det på man får lära känna karaktärerna bättre, men böckerna hade blivit mycket bättre om åtminstone hälften av alla tillkämpade ordvitsar strukits.
Sista boken var Handbok i uppsatsskrivande, och den var behagligt och tydligt skriven. Inte alltid en självklarhet för kurslitt tyvärr, studierna hade blivit så mycket enklare om så varit.