Månadens bästa
bok: Big Little Liespod: Fördomspodden
film: The Shallows (var ju också bara den jag såg, skulle väl ge den en svag trea)
tv: Hela England bakar
dokumentär: -
Scen:
Kejsaren av Portugallien, Göteborg Stadsteater. En historia jag bara var vagt medveten om vad den handlade om innan. Blev inte besviken. Första akten var rolig och rörande, andra ångestfylld och tragisk och jag grät. Hade kunnat kortas ner lite och jag hade en invändning mot KlaraFinas klädsel, men härligt drama och en härlig kväll efter en lång pandemi.
Film:
Tv:
The Shallows, tv6. Ensam surfare blir attackerad av rabisk haj. Hamnar skadad på en liten klippa nära stranden och ser hjälplöst på när räddningsaktionen också attackeras. Okej film, men har lite svårt att tro på den envetna hajen - ett valkadaver och tre surfare senare kan man väl tycka att den borde vara mätt och glad.
Tv:
Hela England bakar, säsong 9-11, kanal 7/tv4play. Har sett alla säsongerna innan, men kommer inte ihåg så mycket att en omtittning blir tråkig (kommer inte ens ihåg vinnarna i varje säsong). Himla bra alltså!
Lego Masters Sverige, säsong 2, tv4. Helt okej och gaska fantastiska byggen. Föredrar ändå de australienska varianten, men har svårt att sätta fingret på varför.
McLeods döttrar, säsong 8, svt. Evighetslång såpa som tog slut mer med ett pys än en grand final. Är glad att det var det sista - känns som att den är åtminstone tre säsonger för lång, även om den varit småmysig och hyfsat händelserik hela tiden.
Alla mot alla, säsong 6, kanal 5. Tycker det är bra, men missar en del eftersom jag sysselsätter mig med annat under tiden...
Love Child, säsong 1, svt. Nästa i serien av australiska såpor som sänds på vardagseftermiddagarna. Man följer en mycket rättrådig Joan som får arbete som barnmorska på litet sjukhus/mödrahem för tonåringar som ska adoptera bort sina barn för att undvika skandal. Det är sent 60-tal och saker som månlandning och vietnamkrig påverkar karaktärerna man följer. Det är en okej såpa, om än lite ytlig och mindre trovärdig.
Taskmaster, säsong 12, nätet. Nya säsongen har börjat och hittills känns det som ett bra gäng deltagare. Gillar särskilt Victoria och Morgana.
Lässtatistik:
Lästa böcker: 6 (2 non-fic, 1 omläsning)
Lästa sidor: 1870
Böcker på svenska: 3, engelska: 3 Böcker av kvinnor: 2, män: 4
Nya författare för mig: 4 Antal länder: 5
Del av serie: 3 (påbörjade: 2/ up to date: 3)
Lästa böcker: 6 (2 non-fic, 1 omläsning)
Lästa sidor: 1870
Böcker på svenska: 3, engelska: 3 Böcker av kvinnor: 2, män: 4
Nya författare för mig: 4 Antal länder: 5
Del av serie: 3 (påbörjade: 2/ up to date: 3)
1 bok av en australisk författare
1 bok av en amerikansk författare
1 bok av en brittisk författare
1 bok av en norsk författare
2 böcker av svenska författare
46. Pedagog i en förändrad tid - Margareta Normell (non-fic) 3/5
45. Konstruktiva stödsamtal - Cato Björndahl (non-fic) 2/5
44. Losing big or losing everything - Niclas Christoffer 3+/5
43. Big Little Lies - Liane Moriarty (omläsning) 4+/5 *månadsfavorit*
42. The Thursday Murder Club - Richard Osman 4/5
41. Paper & Blood - Kevin Hearne 3/5
Big Little Lies var en mycket trevlig omläsning, månadens bästa bok, mina minnesbilder visade sig vara mycket påverkade av den utmärkta tv-serien. Nu väntar jag otåligt på att Moriartys nya ska komma till biblioteket, jag står först i kön. Nästan lika bra var Osmans The Thursday Murder Club om en grupp pensionärer på ett pensionärsboende som efter att ha tittat lite närmare på kalla fall, börjar undersöka några mystiska dödsfall bland de i hemmets ledning. En mysig bok där pensionärerna var mer människor än tafatta karikatyrer som jag tyvärr träffat på i en del böcker innan.
Losing big or losing everything skildrar ett dystopiskt samhälle där övervikt gör att du förlorar rättigheter, ju mer fetma desto färre har du - som tillgång till sjukvård, kollektivtrafik, dejtingsajter. Xerena och hennes syster Xerene hamnar i svårigheter och får välja mellan hårt straffarbete eller vara med i Biggest loseraktiga dokusåpan Losing big or losing everything där programtiteln är på pricken - den som går ner minst varje vecka får somna in. Har blandade känslor kring de här. Som en som varit överviktig/fet många år så träffar den ganska hårt, särskilt kampen att inte förakta sig själv och andra tjockisar, men samtidigt är den också väldigt mycket ungdomsbok och jag saknar lite underliggande lager och förklaringar, det skrivs ut så väldigt tydligt.
Paper & Blood är andra boken om sigillagenten Al. Två av hans kollegor försvinner i Australien och han och gänget (däribland en oförskämd hobgoblin och Gladys som har sett saker) åker dit för att försöka hitta dem. Han får oväntad förstärkning i form av Atticus Sullivan, järndruiden från författarens tidigare serie, och jag uppskattade att få se hur hans liv utvecklat sig efter Ragnaröken där. Rolig och händelserik, men ett par långa sidospår drog ner betyget lite.