onsdag 2 december 2020

Läsmånad: november-20

Börjar ångra att jag döpte de här inläggen till "läsmånad", den här månaden har jag bara läst två böcker, men i gengäld tittat på nio serier och fjorton dokumentärer så titeln känns lite missvisande. Min första bok var en om livet före och Efter Gastric ByPass-operationen. Intressant, men bitvis väldigt personlig på ett sätt som kändes lite för privat. Den andre var Every Step She Takes av Kelley Armstrong som jag brukar tänka på som en favoritförfattare, men den här hittade inte hela vägen fram. Lucy lockas till New York och blir anklagad för mord då fullt av planterade bevis pekar mot henne. Parallellt med nutid får man också läsa om vad som hände femton år tidigare och det blir inte riktigt bra. Lite för tillkrånglat, lite för chick-lit miljö samtidigt som huvudpersonerna uttrycker sig lite för förnumstigt, dessvärre också utan Armstrongs vanliga humoristiska stråk. Blev ändå favoriten (om än knappt), för läsvänlig var den och drog väl lite mer än fackboken.

Dokumentärer blev det många, perfekt när man inte vill börja på en ny serie. Många bra, kan särskilt rekommendera Världens hotade städer, Raskortet och Antripocen - människans epok. Det står mer om dem i listan längst ner i inlägget.


Månadens bästa
bok: Every Step She Takes
pod: Hemma hos Mark och Jonas
film: -
tv: Erkännandet
dokumentär: Raskortet 

Statistik:

Lästa böcker: 2 (1 non-fic)
Lästa sidor: 435
Böcker på svenska: 1, engelska: 1                  Böcker av kvinnor: 2, män: 0, kombo: 0
Nya författare för mig: 1                                   Antal länder: 2
Del av serie: 0 
1 bok av en kanadensisk författare
1 bok av en svensk författare


Böcker:
70.    Every Step She Takes - Kelley Armstrong   3/5   *månadsfavorit*
69.    Efter Gastric ByPass-operationen: Vägledning och recept - M. Odin (nonfic) 3/5

Poddar:

Lyssnar på samma gamla vanliga, med ett par förändringar... Har börjat lyssna på Mammasanningar, trots att jag inte har barn. Tycker den är riktigt rolig. Skäringer & Mannheimer och Flashback forever har jag börjat tröttna på och satt på paus, åtminstone för tillfället.

Film:
Inte en enda en, hoppsan.

Tv: 
Erkännandet, svtplay. Riktigt bra krimserie baserad på verkliga händelser. En man arresteras för mord, men p.g.a. formella fel vid handläggningen kan man inte använda hans berättelse som bevis. Sedan offras den ansvarige polisen av ledningen.
I vår herres hage, svt. En tv-serie som bygger på den första (eller möjligtvis andra) vuxenboken jag läste, mamma hade tre pocketar som innehöll alla sex i serien. På 40-talet får den nyexade veterinären James Herriot arbete bland bönderna i Yorkshire. Mysig, rolig och bygger på Herriots egna liv.
The Sinner, säsong 3, svt. En bilolycka med dödlig utgång visar sig ha fler bottnar än vad det först verkar. Okej, men blir ganska trött på utredaren Ambrose som slukas så av sina fall att han riskerar liv och lem, alltid utan riktig uppbackning.
McLeods döttrar, säsong 5, svt. Trevlig australiensisk såpa i farmmiljö. Rör sig ganska långsamt framåt, man kan utan problem missa några avsnitt här och var, vilket jag inte gör. De ligger också på play så det är lätt att se ikapp. Ett trevligt sällskap till middagen.
Taskmaster, säsong 10, internet. Ny säsong med många roliga uppgifter. Lagutmaningarna lider tyvärr lite av coronadistanseringen. Så mycket bättre än svenska versionen Bäst i test.
Lego masters, tv4. Skickliga legobyggare får svåra utmaningar. Ett okej program, men tycker ofta annorlunda än domaren.
Alla mot alla, kanal 5. Frågesport med bra spridning av ämnen och svårighetsgrad och inslag som kända filmscener och dödskalendern. Trevlig samling mer eller mindre kända personer som deltar också.
Banshee, säsong 3-4, hbo. Såg ju den här serien för några år sen, men jösses vad jag glömt. Ett tag fick jag för mig att jag inte hade tittat klart på serien, innan jag började känna igen saker igen. Med det sagt får jag väl deklarera att jag tycker de två första säsongerna är bäst (och de är riktigt bra!).
Dublin murders, svtplay. Rob Reilley är mordutredaren som får ett fall som starkt påminner om när han och hans två kompisar försvann i tidiga tonåren med Rob som ende överlevare. Hans jakt på svar efter vad som hände då påverkar utredningen och honom själv och det blir en negativ spiral. Okej serie, men kan tycka att premisserna är lite väl tillkrånglade. Gillade dock upplösningen på det nya fallet.

Dokumentärer:
Världens hotade städer, svtplay. Ett avsnitt vardera om New York, Tokyo och Venedig som alla har sina problem som riskerar att få städerna att försvinna. Riktigt intressant! Det blir en blandning av förundran över det mänskliga intellektet och djupa suckar över människans dumhet (Venedig, jag tittar på dig). Också ett exempel av en extremt tilltalande form av dokumentär. Finns ju många ämnen som tilltalar, men berättande, musik och grafik används här så att det blir riktigt fängslande. Skadar inte heller att bland allt som hotar så finns det även hopp och handlingskraft.
Raskortet, svtplay. Om att växa upp som mörkhyad i Sverige. En bedrövande bild, trodde inte att det var så här illa. Ett program alla svenskar borde se!
Att stjäla ett land, svtplay. Den indiska familjen Gupta flyttar till Sydafrika 1993 och får i rekordfart enormt inflytande över landets politiker och bolag och en enorm korruptionsspiral startar. Mycket sevärd.
Jakten på slavhandlarna, svtplay. Reportaget skildrar hur brittiska åklagare försöker sätta dit en polsk liga som samvetslöst utnyttjar sina landsmän i England. Kan man inte språket är det inte lätt att komma undan.
Världsmästare mot legender, kunskapskanalen. Nutida toppidrottsmän testar gamla material och gör förvånansvärt bra ifrån sig. Trodde nog programmet skulle vara lite intressantare...
I kalifatets ruiner, svtplay. Ett franskt reportageteam ställer sig kritiska till alla de västerländska jihadister som menar att de är totalt oskyldiga till något som helst våld och undersöker några IS-fästen innan bevisen helt försvinner. Intressant!
Kult-tv, svtplay. Fem program om bl.a. Michael Jackson, The Osbornes och Chris Rock, men med en vinkel som ibland gjorde mig besviken. Det var stort fokus på brytpunkter i underhållningsmedia, som internetnyheter och filmat hemma hos och ibland kom huvudpersonerna i bakgrunden, men gillade avsnitten om framför allt the Osbornes och Freaks and Geeks. (Ska definitivt titta på den gamla klassikern igen!)
Vem granskar polisen?, svtplay. Skrämmande och intressant program om polisarbete i Usa och ett försiktigt (och av Trumpregimen avstannat) förändringsarbete.
Louis Theroux: Pedofilernas fängelse, svtplay.  Åtalade för pedofili i Californien flyttas till Coalinga mentalsjukhus efter avtjänat straff för terapi och eventuellt ett framtida utsläppande, men antalet som räknas som rehabiliterade är få och de flesta kan räkna med att stanna resten av sitt liv. Okej program, som väcker de självklara frågorna: kan man lita på det patienterna säger, eller säger de det för att få komma ut? Och är det rätt att hålla personer som avtjänat sitt tidsbestämda straff inlåsta?
Louis Theroux: Miamis megafängelse, svtplay. 2 avsnitt om livet för de häktade i Miami County Jail. Våldsamt där minsta verkliga eller påhittade anledning duger som anledning för att klå upp någon. Funderar lite när jag tittar på om svaren och attityden hade varit samma om Louis hade fått prata med dem i enrum istället för när resten av cellen lyssnar, för det kändes ibland överdrivet grabbigt. Känns också som att be om problem när man sätter runt 20 intagna i samma cell på obestämd tid fram till rättegång.
Främlingslegionen, svtplay. "Dokumentärklassiker" från 1990 där man bland annat får träffa några legionärer, allt från nykomlingar till de med 9 års tjänstgöring. Intressant, men hade gärna sett mer, kändes som att det bara skrapades på ytan.
Kvinnornas ö, svtplay. Utanför Guinnea-Bissau ligger matriarkatsamhället Bijago. Kul att få titta in, men saknar intervjuer, analyser och tankar - det kändes mest som en ögonblicksbild. Speciellt undrar jag om den första ön där man misslyckats att enas om ny kung/drottning och därför inte kunde genomföra några vuxenblivandeceremonier - kommer levnadssättet överleva? Och varför flyttade dottern in till staden, vad fanns det där som lockade? 
Miniatyrer - stor konst i liten skala, svtplay. Mysigt program om miniatyrer, från förhistoriska mammutar, via avancerade dockhusmöbler till protestkonst och mycket mer däremellan. Det enda jag var lite besviken på var att "titelfotot" till programmet visade konst från Willard Wigan trots att han bara hade några inledande och avslutande ord och man knappt fick se alls vad han skapat. Men började följa Slinkachu på insta efteråt :)
Antripocen - människans epok, svtplay. Estetiskt genomtänkt dokumentär om hur människan numera är den faktor som påverkar jordklotets yta mest. Förfärande, vacker och nedslående med en del långa zoomningar på vacker berggrund, avdunstningsbassänger och dagbrott skickligt blandat med människor som ger skala och en liten förklaring till varför. Mycket sevärd om än långsam.