tisdag 1 oktober 2019

Läsmånad: september-2019

Ett ynkligt antal böcker för andra månaden i rad, bara fyra stycken. Blir inte att jag läser så mycket hemma, utan mest på bussen vilket jag egentligen tycker är jättekonstigt, för jag läser bra böcker. Bäst var Nevernight, om Mia som blir lärling i The Red Church, där rikets farligaste lönnmördare utbildas och där mer än hälften av eleverna förolyckas innan året är slut. Det var en omläsning, tyckte det var bäst att börja om från början nu när tredje och sista delen äntligen gavs ut. Nästan lika bra, men på ett helt annat sätt var Den märkligaste boken i världen & andra mysterier där man på några sidor får lära sig om vitt skilda ämnen som ärtsoppsdimman i London 1952, Nascalinjer, att Hitler inte alls var en svältande konstnär innan han kom till makten (och att han sedan skodde sig väldigt rejält) och att Bermudatriangelns farlighet kanske är lite överdriven. Vissa ämnen fängslade mer än andra, men det var alltid välskrivet och aldrig ointressant.

Mycket tv har det periodvis blivit, bäst var Chernobyl och Handmaid's Tale. Båda dystra, hemska och gripande, och också väldigt, väldigt bra.

Statistik:
Lästa böcker: 4 (1 non-fic, 1 biografi, 1 omläsning) 
Lästa sidor: 1598
Böcker på svenska: 2, engelska: 2                                Böcker av kvinnor: 1, män: 3, kombo: 0
Nya författare för mig: 2                                                  Antal länder: 3
Del av serie: 2 ( påbörjade,  avslutad/up to date)
1 böcker av amerikanska författare
2 böcker av australiska författare
1 böcker av svenska författare


Böcker:
89.     Godsgrave - Jay Kristoff    4-/5
88.     Nevernight - Jay Kristoff   (omläsning)     4+/5     *månadsfavorit*
87.     Allt jag fått lära mig - Tara Westover   (biografi)     3/5
86.     Den märkligaste boken i världen & andra mysterier - Daniel Rydén  (non-fic)    4/5 

Teater:
Gropen: Cirkus Tigerbrand. Var och såg Gropen (efter barnboken med samma namn) med mina förstaklassare. Det handlar om den fantastiska Gropen där man kan leka vad som helst, men oförstående vuxna ser bara farorna och vill förbjuda. När de väl lyckats förhindra att barnen går dit börjar de förbjuda alla roliga sätt att gunga. Gav mig som vuxen en del att tänka på. Två duktiga skådespelare och en scenografi som var lysande i sin enkelhet.

Film:
Fantastic Beasts and Where to Find Them, femman. Omtittning. Fortfarande bra, men på lite fel humör när jag såg den.

Tv: 
Chernobyl, Hbo. Superintressant, gripande och lärorikt om vad som hände den där ödesdigra natten i Tjernobyl för strax över 30 år sedan. Har du möjlighet så se den!
Undergångssekten: Massakern i Waco, svtplay. Intressant nutidshistoria som jag inte visste vidare mycket om innan. Efter att ha sett de två långfilmslånga avsnitten upptäcker jag till min förvåning att jag för en gångs skull befinner mig på sektens sida - Jag tror inte att David Koresh var den pånyttfödda Jesus och hans beslutsamhet att utöka sitt fruantal med mer eller mindre villiga kvinnor äcklar mig, men hur de amerikanska myndigheterna skötte hela belägringen känns som under all kritik. Fascinerande också att se hur många överlevande fortfarande håller kvar vid sin övertygelse och sörjer att de inte dog tillsammans med sina vänner.
Från Lark Rise till Candleford, säsong 4, svt. En kort sistasäsong och lika bra det, mer än småputtrigt blir det aldrig.
The Handmaids Tale, säsong 3, Hbo. Efter att ha sett ganska många negativa omdömen om den tredje säsongen drog jag mig länge för att titta, men låga förväntningar gör under för upplevelsen :) Tycker den är riktigt bra, visst fattas det något betygssteg upp till de två första säsongerna för den slår inte lika hårt mot känslosystemet, men jag tycker fortfarande att det är väldigt bra. June har hittat ett större syfte och några likasinnade bekanta. Serien i stort hade nog varit bättre om den inte fått en tredje säsong, men sevärt är det fortfarande, minst sagt.
Den inre cirkeln, tv 3. Näringsminister David Ehrling har siktet inställt på att bli partiets nya statsminister, men motarbetas på alla fronter. Av egna mindre lyckade beslut som börjar komma upp till ytan, av familjen som inte alls är så intresserade av att se honom i statsministerrollen och av hans politiska motståndare. Okej serie.
Sjuksystrarna Fredenslund, säsong 2, sjuan. Blir inte jätteengagerad i karaktärernas görande, men det är himla intressant att se hur patienterna mest verkar vara ett hinder för läkarna på 50-talet. Hur vågar du fråga vad diagnosen du fått betyder?
Heathers, Hbo. Klicken som styr High School blir utmanade och plötsligt ökar antalet dödsfall snabbt. Parodiskt och ganska kul, men inte riktigt vad jag väntat mig och inget som gav bestående intryck.
Hjärtats vägar, svt. Australisk såpa om en briljant (enligt honom själv) hjärtkirurg som blir avstängd från operationer under ett år samtidigt som han förflyttas till den lilla staden där han växte upp. Där är hans mamma nu ett korrupt kommunalråd och hans gamla käresta är gift med hans bror. Mycket underhållande!